Brabant praat over duurzame energieopwek

Je bent persoonlijk uitgenodigd om je aan te melden voor het burgerforum in de energieregio West-Brabant.

We stappen in Nederland over op duurzame energie. Bijvoorbeeld uit windparken en zonnepanelen. Maar waar komt de opwek van duurzame energie eigenlijk te staan? Hoe worden die locaties eerlijk verdeeld in jouw regio? Zijn er nog andere manieren om energie op te wekken? En welke invloed heeft dit op het landschap?

We horen graag wat jij belangrijk vindt. Jij kent jouw omgeving en situatie het beste. Daarom vraagt de energieregio West-Brabant jouw advies over een eerlijke verdeling van duurzame energiebronnen in de regio.

Beste lezer,

Een telefoon opladen, de waterkoker en wasmachine gebruiken vinden we allemaal fijn. Daarvoor hebben we elektriciteit nodig.

Maar er gaat veel veranderen de komende jaren. Nederland stopt met steenkool voor elektriciteit en in plaats daarvan komt duurzame energie. Bijvoorbeeld uit windparken en van zonnepanelen. De energieregio West-Brabant maakt hier een plan voor; de Regionale Energiestrategie (RES).

Er liggen plannen voor gebieden waar duurzame energie opgewekt kan worden. De komende tijd moeten er opnieuw belangrijke beslissingen worden genomen. Nu is hét moment om mee te praten! Want hoe worden die locaties eerlijk verdeeld in de regio? Zijn er nog andere manieren om energie op te wekken? Welke invloed heeft dit op het landschap? En waar slaan we energie op die we te veel hebben? Wellicht allemaal vragen die je bezighouden.

We horen graag wat jij belangrijk vindt. Deze plannen hebben invloed op jouw omgeving en die ken jij het beste. Daarom vraagt de energieregio West-Brabant jouw advies over een eerlijke verdeling van duurzame energiebronnen in de regio. Zodat we die overstap zo goed mogelijk kunnen maken.

Waarom is dit belangrijk voor mij?

Er wonen veel verschillende mensen in de regio. En iedereen vindt wat anders. Het is belangrijk dat we alle verschillende meningen horen. Daarom willen we graag met verschillende inwoners uit de regio in gesprek over alle veranderingen. Vind je het belangrijk dat je gehoord wordt? Dan is dit je kans. Je hoeft niks van het onderwerp te weten.

Geef advies aan jouw gemeente

Doe mee aan het burgerforum. Dit is een reeks van bijeenkomsten in juni, juli en september waarin we aan deelnemers een gezamenlijk advies vragen over duurzame energieopwek in West-Brabant. In dit burgerforum kun je jouw ideeën delen en de politiek van 16 Brabantse gemeenten adviseren. Ook jouw eigen gemeente.

Onderwerpen waar we graag over horen wat jij belangrijk vindt:

 • Het kiezen van locaties van grootschalige opwek van elektriciteit in West-Brabant.
 • De eerlijke verdeling van lusten en lasten van duurzame energiebronnen in de regio.

Aanmelden bijeenkomsten

 • Meld je vóór 31 mei aan op www.brabantpraat.nl.
 • Gebruik daarbij je persoonlijke code.

Opzet bijeenkomst

Je gaat in gesprek met 30-40 andere mensen uit jouw regio. Samen geef je advies aan de politiek over duurzame energieopwek in West-Brabant. Om tot een sterk advies te komen, komt de groep 5 keer bij elkaar. Het advies wordt meegenomen bij het opstellen van de Regionale Energiestrategie (RES) 2.0.

Praktisch

 • Je doet mee aan 5 bijeenkomsten in juni, juli en september 2022.
 • Data: 13 juni, 27 juni, 11 juli, 12 september en 26 september.
 • Tijden: van 17.30 uur – 21.00 uur
 • Locatie: een locatie in de regio. Deze wordt nog bekend gemaakt.
 • Iedere bijeenkomst start met een maaltijd.
 • Je krijgt een vergoeding: in totaal 250 euro aan cadeaubonnen als je alle 5 bijeenkomsten volgt. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt dit uitgelegd.

Persoonlijke uitnodiging

Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk verschillende mensen meedoen. Daarom ontvangt een grote groep willekeurig gekozen huishoudens deze uitnodiging. Per adres kan 1 persoon meedoen. Het maakt niet uit of je veel of weinig weet van het onderwerp. Vanaf 16 jaar mag je je opgeven. We vinden het belangrijk dat juist ook jongeren meepraten.

Uit de aanmeldingen loten we 30 – 40 mensen die meedoen met het burgerforum.

Hulp

Heb je iets nodig om mee te kunnen doen aan de bijeenkomst? Bijvoorbeeld vervoer of een tolk? Laat dit weten bij je aanmelding. Dan denken wij graag mee over een oplossing.

Heb je nog vragen? Of hulp nodig bij je aanmelding? Medewerkers van de gemeente Breda staan voor je klaar. Je kunt ze bellen op telefoonnummer: 14 076 (alleen deze 5 cijfers / normaal tarief).

 • maandag, dinsdag, vrijdag van 8.00 - 17.00 uur
 • woensdag en donderdag van 8.00 - 20.00 uur

Of stuur een e-mail naar contact@breda.nl

Met vriendelijke groet,

Désirée Brummans

Voorzitter stuurgroep Regionale Energiestrategie West-Brabant en wethouder gemeente Moerdijk.

Vraag en antwoord burgerforum

Wie zijn wij?

Wij zijn de RES West-Brabant. De 16 gemeenten*, de provincie, waterschappen en de netbeheerder in West-Brabant zijn samen een energieregio. Eén van de 30 in Nederland.

Waarom is deze uitnodiging interessant voor mij?

Er gaat veel veranderen de komende jaren. Er moeten belangrijke beslissingen worden genomen. Nu is hét moment om mee te praten! We horen graag wat jij belangrijk vindt. Want jij kent jouw omgeving en situatie het beste.

Wat is er aan de hand?

Nederland stapt de komende jaren over naar duurzame energie. Bijvoorbeeld uit grootschalige zonne-energie. De energieregio maakt hier een plan voor; een Regionale Energiestrategie (RES). Maar hoe worden die locaties eerlijk verdeeld in de regio? En welke invloed heeft dit op het landschap? De politiek wil graag opnieuw in gesprek met inwoners over de afspraken uit de RES.

Ik weet niks van het onderwerp. Kan ik dan toch meedoen?

Jazeker. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk verschillende mensen meedoen. Het maakt niet uit of je veel of weinig weet van het onderwerp. Vanaf 16 jaar mag je je opgeven. We vinden het belangrijk dat juist ook jongeren meepraten.

Waarom ben ik gekozen?

De energieregio West-Brabant wil advies van inwoners hoe ze dat het beste kan doen. Ook van jou.

Wat is een burgerforum?

Bij een burgerforum gaan deelnemers met elkaar in gesprek over een bepaald thema. Dit doen zij in een aantal bijeenkomsten. Daarna geven zij een gezamenlijk advies aan de politiek.

Waarom een burgerforum?

De politiek vraagt regelmatig naar de mening van inwoners, bijvoorbeeld via inwonersavonden of een enquête. De politiek wil graag nog beter weten wat inwoners vinden de duurzame energieopwek in de regio. Daarom word je uitgenodigd deel te nemen aan een burgerforum.

Krijg ik een vergoeding?

Ja, er is een vergoeding. Je krijgt in totaal 250,- als je alle 5 bijeenkomsten volgt. Tijdens de eerste bijeenkomst wordt dit uitgelegd.

Hoe ben ik gekozen voor deze uitnodiging?

Wij hebben willekeurige postcodes en huisnummers gekozen. Zo bereiken we inwoners uit alle gemeenten, met verschillende soorten woningen, mensen van verschillende leeftijden en verschillende inkomens. Een loting bepaalt daarna wie we uitnodigen.

Wat doen jullie met wat ik vertel?

Al jouw ideeën en die van de andere deelnemers, zetten we om tot concrete adviezen. Daarna stemmen de deelnemers hierover, zodat er gezamenlijk adviezen ontstaan. Deze adviezen verwerken we in de Regionale Energie Strategie die in 2023 verschijnt. In dit plan staat hoe we in de toekomst omgaan met energie.

Hoe zit het met mijn privacy?

We bewaren jouw persoonlijke gegevens tot aan de bijeenkomsten. Daarna worden ze verwijderd. Ook de gegevens van de aanmeldingen publiceren, delen of bewaren we niet.

Ik heb een beperking. Ik kan bijvoorbeeld niet goed zien, lezen, horen of lopen. Kan ik toch meedoen?

Ja. Heb je iets extra’s nodig, dan kun je dit aangeven op het aanmeldformulier. Eventuele extra kosten betalen wij voor je.

Mag ik iemand meenemen?

Ja, je mag iemand meenemen voor ondersteuning. Bijvoorbeeld iemand die je helpt met lopen of iemand die de informatie voor je vertaalt. Deze persoon mag zelf geen advies geven.

Ik kan de reiskosten niet betalen. Kan ik toch meedoen?

Ja. Zet in het aanmeldformulier dat je je reiskosten vergoed wilt krijgen. Wij regelen dan je kaartje voor het openbaar vervoer, of (deel)taxi. Of je krijgt een vergoeding.

Mag ik de uitnodiging aan iemand anders geven?

Nee. Deze uitnodiging is bedoeld voor dit adres. Je mag wel zelf kiezen welke persoon (eentje) van dit adres zich opgeeft. Iedereen vanaf 16 jaar mag zich opgeven.

Wat kan ik doen om me voor te bereiden?

We sturen je voor de bijeenkomst meer informatie. Het is fijn als je die voor de eerste bijeenkomst leest. Tijdens de bijeenkomst zorgen we dat iedereen goed kan meepraten. Er zullen gesprekbegeleiders zijn om bij het gesprek te helpen.

*De energieregio West-Brabant is een samenwerking tussen 16 gemeenten (Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert), de provincie Noord-Brabant, het waterschap Brabantse Delta, het waterschap Rivierenland en netbeheerder Enexis.